Laurence Associates: planning, architecture, landscape

2 The Moor

Situated in the heart of the Falmouth Conservation Area, the building at 2 The Moor was distinctive in its design. As a two storey building with a flat roof, it was an inappropriate structure within the historic port town. The building stood out for all the wrong reasons within an area that had recently undergone regeneration.

We were asked by our client to explore the possibility of extending the building to provide some residential element and to change the use of the ground floor of the building from an amusement arcade and shop to a restaurant that matched the existing first floor.

As our client had no ownership outside of the footprint of the building, creating a second floor was the only viable way of extending the building. We developed a concept which provided flats on the second floor and reinstated a traditional look to the building, the replacement of the large non traditional windows were replaced with traditional timber sliding sash windows throughoutb and the inclusion of natural slate roof over the second storey enhanced the building within the conservation area.

The building scheme was commended at LABC awards.

SERVICES : planning - architecture