Laurence Associates: planning, architecture, landscape

Sand-Dunes

Laurence Associates was instructed to design a replacement dwelling and garage for a site located in the open countryside, to the southwest of the village of Cubert. The original two-storey detached property occupied a long, thin plot, with a narrow road frontage and extensive views across Penhale Dunes.

The design proposal was to provide a modern, highly energy efficient dwelling to meet the needs of our clients. Proportionate to the site and context, the contemporary design retains the original L-shaped footprint, with the bulk of the building extending across the width of the plot.  A large step in the rear elevation and reduced height on the western gable reduce visual massing. A sedum flat roof double garage, angled facing towards the site access, is attached to the north-west corner of the dwelling.

The design and use of high quality natural materials are both respectful to the surrounding landscape, ensuring that the visual appearance of the site sits comfortably within its setting.

Planning permission was granted in December 2015 and detailed construction drawings were prepared for the purposes of Building Regulations Approval. Construction began on site in March 2016 and Laurence Associates have been retained throughout the build process to provide a Professional Consultant's Certificate for the development.

SERVICES : planning - architecture - landscape - building regulations - PCC