Laurence Associates: planning, architecture, landscape

The Mowhay

A scheme to bring together three stone outbuildings to create a sympathetic conversion project to a single dwelling with spectacular views to the open countryside. The existing buildings had no roofs, lost parts of their walls and had been subject to partial rebuilding.

Our design combined the three existing buildings with modest link extensions using different materials including oak, in order to reflect they were not part of the original structure. An oak framed fully glazed sunroom link and entrance porch were also added features. The new structure included A-frame trusses to provide a traditional theme to the architecture, whilst providing interest and height to the internal space. A detailed landscaping scheme by our landscape architects was prepared to provide a comprehensive approach to the design process.

The main planning issue related to whether or not the existing buildings were capable and worthy of conversion according to the relevant planning policy. The local planning authority initially refused the planning application on the grounds that they were not, but that decision was overturned on appeal.

SERVICES : planning - architecture - landscape